Dr. Meike Brückner
Wissenschaftliche Mitarbeiterin
PostDoc Förderung im Rahmen des Berliner Chancengleichheitsprogrammes:
"Ernährungsgerechtigkeit, Daseinsvorsorge und Teilhabe: Gemeinwohlorientierte Ernährung am Beispiel von Community Kitchens" (2024-2025)
Kontakt:
meike.brueckner@hu-berlin.de
Forschungsschwerpunkte:
Gesellschaftliche Natur- und Geschlechterverhältnisse, Ernährungssouveränität, Sorge und Geschlecht, Nachhaltigkeit und Digitalisierung, Qualitative Sozialforschung
The Perfect Cup of Coffee? The Economy, Ecology and Culture of Coffee
Publikationen
2024
Sardadvar, Karin; Brückner, Meike & Brettin, Suse: Dringliche Allianzen und gemeinsame Visionen: Verbindungslinien zwischen feministischen und umweltpolitischen Perspektiven. In: Wroblweski, A.; Schmidt, A. (Eds.): Gleichstellung in progress. Von Frauenförderung zu Diversität und Inklusion. Springer VS, Wiesbaden.
Brettin, Suse; Brückner, Meike & Magnani, Natalia: A Plate Full of Food and Care: Investigating Care Practices and Gender Relations at the Crossroads of Sustainability, Innovative Practices, and Digital Platforms. In: Dulsrud, A., Forno, F. (Eds.): Digital Food Provisioning in Times of Multiple Crises, Cham: Palgrave Macmillan.
2023
Brückner, Meike & Sardadvar, Karin: The hidden end of the value chain: potentials of integrating gender, households, and consumption into agrifood chain analysis. Frontiers in Sustainable Food Systems., Vol. 7.
Brückner, Meike: Meal cartographies: Using visual methods to explore geographies of food provisioning and care work. Feministisches Geo-RundMail Nr. 93.
Brückner, Meike: Rich People's Food? Changing Food Landscapes and the Need for a Critical Discourse on Superfoods. Food, Fatness and Fitness. Critical Perspectives Blog.
Hoinle, Birgit & Brückner, Meike: Kolonialität von Essen und Bewegungen für Ernährungssouveränität. In: Bauriedl S. & Carstensen-Egwuoum I. (Eds.): Geographien der Kolonialität: Geschichten globaler Ungleichheitsverhältnisse der Gegenwart. Transkript, Bielefeld.
2022
Brückner, Meike & Caglar, Gülay: Feministische Politische Ökologie von Agrobiodiversität und
Ernährung: Indigenes Blattgemüse in Kenia. In: Berliner Blätter: Ethnographische und ethnologische Beiträge.
2021
Sandra Čajić, Meike Brückner, Suse Brettin (2021): A recipe for localization? Digital and analogue elements in food provisioning in Berlin A critical examination of potentials and challenges from a gender perspective. In: Sustainable Production and Consumption, DOI: https://doi.org/10.1016/j.spc.2021.06.025
(2021) Reflection: Food as pleasure or pressure? The care politics of the pandemic, Food and Foodways, DOI: 10.1080/07409710.2021.1943612
2020
Brückner, Meike (2020): Learning degrowth from women's food knowledge and care in Kenya. In:
Brückner, Meike (2020): Biodiversity in the Kitchen. Cooking and Caring for African Indigenous Vegetables in Kenya: A Feminist Approach to Food Sovereignty. München: oekom Verlag.
2018
Joyce-Ann Syhre & Meike Brückner (2018): 'The garden has improved my life’: Agency and food sovereignty of women in urban agriculture in Nairobi. In: Christine Bauhardt & Wendy Harcourt: Feminist Political Ecology and the Economics of Care: In Search of Economic Alternatives, Publisher: Routledge.
Anne Aswani Musotsi, Meike Brückner, Parto Teherani-Krönner, Ann Kingiri (2018): The gender dynamics of provisioning African Indigenous Vegetables as a meal in Kenya: A meal security perspective. In: Journal of Gender, Agriculture and Food Security, Volume 3, Issue 2, 2018. pp. 36-50.
Brückner, Meike & Christine Bauhardt (2018): Agrarwissenschaft - Gender Curricula. Netzwerk für Frauen- und Geschlechterforschung NRW.
2017
Brückner, Meike & Suse Brettin (2017): Rezension. Wendy Harcourt und Ingrid L. Nelson (Hrsg.): Practising Feminist Political Ecologies. Moving Beyond the ›Green Economy‹; Vandana Shiva: Jenseits des Wachstums. Warum wir mit der Erde Frieden schließen müssen. In: Feministische Studien 2/2017
Brückner, Meike & Anne Aswani (2017): Promoting Consumption of African Indigenous Vegetables in Kenya. The Role of Gendered Knowledge and Perception. Policy Brief. African Centre for Technology Studies (ACTS), HORTINLEA Policy Brief 001/2017.
Brückner, Meike & Brettin, Suse (2017): Meal Sovereignty: Empirical Insights on an Innovative Perspective. International Colloquium: The Future of Food and Challenges for Agriculture in the 21st Century: Debates about who, how and with what social, economic and ecological implications we will feed the world. Vitoria Gasteiz, Spain (Conference Paper)
2016
Brückner, Meike & Caglar, Gülay (2016): Understanding Meal Cultures — Improving the Consumption of African Indigenous Vegetables: Insights from Sociology and Anthropology of Food. In: African Journal of Horticultural Science, Vol. 9: 53-61.
Brückner, Meike (2016): Rezension. Gabriele Winker: Care-Revolution. Schritte in eine solidarische Gesellschaft. Femina Politica 1/2016, 191-193.
Forschungsprojekte (abgeschlossen)
HORTINLEA Projekt „Meal Cultures in Market Trends and Consumption Habits“ (Teilprojekt 7b)
SUSFOOD2 Projekt „PLATEFORMS - Potentiale von Plattformen der Nahrungsmittelversorgung zur Förderung nachhaltiger Ernährungspraktiken“
Promotion (abgeschlossen)
"Biodiversity in the kitchen: Cooking and caring for African Indigenous Vegetables in Kenya. A feminist approach to Food Sovereignty"
Vergangene Lehrveranstaltungen (Auswahl)
SoSe 23: Gender, Environment and Sustainability: Theory and debates
Qualitative research and feminist methodologies in Food Studies
WiSe 22/23: Stadt-Land-Food: Raum, Geschlecht und Ernährung
SoSe 22: Global Value Chains and Sustainability from a Gender Perspective
Gender, Environment and Sustainability: Theory and debates
WiSe 21/22: Was wir (nicht) essen: Gesellschaftliche Naturverhältnisse im Feld der Ernährung und Landwirtschaft
WiSe 19/20: Avocado oder Avocadon't? Ernährung und Ressourcen
SoSe 19: Seminar: Gender Analysis in Economics
Seminar: Food and Care from a Feminist Political Ecology perspective
WiSe 17/18: Forschungsseminar: Qualitative und partizipative Methoden der Feldforschung;
Von der Agrarproduktion bis zur täglichen Mahlzeit: Ernährung und Geschlecht in transdisziplinärer Perspektive
Vorträge (Auswahl)
2022
Gender, Environment and Sustainability, Guest lecture for the course 'Environmental Sociology', School of Natural Sciences, Tallinn University
Nachhaltigkeit und Gender - diskutiert am Beispiel lokaler und geschlechtergerechter Ernährung, Eröffnungsvortrag zur hochschulweiten interdisziplinären Projektwoche zum Thema Bioökonomie, TH Köln
Feminist debates in environmental and agrarian studies: Feminist Political Ecology and Biodiversity. Key lecture for the course 'Gender, agriculture, food and environment', Ecole d’Ingénieurs de Purpan, Toulouse
2020
Feministische Politische Ökologie und Biodiversität, Ringvorlesungsreihe 'Der Grüne Faden, Nachhaltigkeitsbüro Studentische Initiative, HU Berlin
2019
Bridging Spaces: Linking Modes of Food Provisioning with Household Food Practices Methodologically, Europe and Beyond: Boundaries, Barriers and Belonging (ESA Conference), 20.-23. August 2019, Manchester, UK (mit S. Brettin)
Mahlzeitensouveränität: Kapitalismuskritik im Ernährungssystem aus einer feministischen Perspektive, Umweltringvorlesung "Kapital is' muss!? - Wirtschaftsethik und -alternativen", 08. Mai 2019, Dresden, Deutschland (mit S. Brettin)
2018
Kitchen Stories: Feministische Geographien des Essens am Beispiel von Kenia, Gastvortrag im Rahmen des Osnabrücker Geographischen Kolloquiums "Die Welt auf dem Teller", 24.01.2018, Osnabrück
2017
The Bittersweet Consumption of African Indigenous Vegetables: A Meal Sovereignty Perspective, Hortinlea Workshop: Gender in Agricultural Value Chains: African Indigenous Vegetables in Kenya, 24. November 2017, Berlin
WORKSHOPMODERATION: "Women’s Agency and Empowerment", International Urban Farming Conference, 11. & 12. September 2017 (mit Joyce-Anne Syhre)
Meal Sovereignty: Empirical Insights on an Innovative Perspective, The Future of Food and Challenges for Agriculture in the 21st Century, 25. & 26. April 2017, Vitoria Gasteiz, Spanien (mit S. Brettin)
2016
Redefining Indigenous Food: Local Perspectives on AIV Consumption in Kenya, Multiple Dimensions of Food Sovereignty (HORTINLEA Conference), 23. & 24. Juni 2016, Berlin (mit A. Aswani).
Reflections on the Right to Food, Sustainable Food Infrastructures and Place-based Practices of Care in Kenya, Workshop Sustainable Livelihood and Ecofeminism, 08. April 2016, Berlin.
2015
Ortseffekte und Ernährung: Ein Vergleich urbaner und ruraler Ernährungskultur, Raum is(s)t Nahrung: Ein Workshop zu Geographien der Nahrung und Ernährung, 19. & 20. Juni 2015, Bayreuth.
The Role of Gendered Food Habits in Value Chain Analysis, Workshop: From the Field to the Table Investigating Gender Dynamics in Production, Marketing and Consumption of African Indigenous Vegetables (AIVs) in Kenya, 28. & 29. Mai 2015, Berlin.
Mitgliedschaften
AK Agri-Food Geographies
ZtG – Zentrum für transdisziplinäre Geschlechterstudien, Humboldt Universität zu Berlin
bis 2019 - PhD representative von InterGender, Consortium and Research School for Interdisciplinary Gender Studies
Biographie |
- 09/2016 - DAAD Forschungskurzstipendium für Feldforschung in Kenia
- 05/2013 - 07/2014 Wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Professur für Sport- und Gesundheitssoziologie, Universität Potsdam
- 03/2013 - 07/2013 Freiberufliche Mitarbeiterin
- C60/Collaboratorium für kulturelle Praxis
- greenstorming - Agentur für nachhaltiges Veranstaltungsmanagement
- 10/2005 - 10/2012 Studium der Soziologie, Humangeographie und Volkskunde/Kulturgeschichte, Friedrich-Schiller-Universität, Jena
- 09/2008 - 02/2009 Studium Social Anthropology und Human Geography, Dalarna University, Schweden