Direkt zum InhaltDirekt zur SucheDirekt zur Navigation
▼ Zielgruppen ▼

Humboldt-Universität zu Berlin - Lebenswissenschaftliche Fakultät - Gender und Globalisierung

    Meike Brückner, M.A.

Wissenschaftliche Mitarbeiterin

 

Forschungsschwerpunkte:

Food Sovereignty, Ernährung und Geschlecht, Geographien der Ernährung, Urbane und rurale Ernährungsinfrastrukturen, Qualitative Sozialforschung

HORTINLEA Projekt „Meal Cultures in Market Trends and Consumption Habits“ (Teilprojekt 7b)

 

Dissertationsthema

"Place-based and Gendered Food Practices: The Consumption of African Indigenous Vegetables and Food Sovereignty Strategies in Urban and Rural Kenya" (Arbeitstitel)

 

Aktuelle Lehre

WiSe 17/18:

Seminar: Qualitative und partizipative Methoden der Feldforschung

Seminar: Von der Agrarproduktion bis zur täglichen Mahlzeit: Ernährung und Geschlecht in transdisziplinärer Perspektive

 

Vergangene Lehrveranstaltungen

SoSe17: Gendered Practices of Food: Care, Environment and Sovereignty

SoSe16: Seminar: Food-Body-Environment

 

Publikationen

2018

Brückner, Meike & Christine Bauhardt (2018): Agrarwissenschaft - Gender Curricula. Netzwerk für Frauen- und Geschlechterforschung NRW.

2017

Brückner, Meike & Suse Brettin (2017): Rezension. Wendy Harcourt und Ingrid L. Nelson (Hrsg.): Practising Feminist Political Ecologies. Moving Beyond the ›Green Economy‹; Vandana Shiva: Jenseits des Wachstums. Warum wir mit der Erde Frieden schließen müssen. In: Feministische Studien 2/2017

Brückner, Meike & Anne Aswani (2017): Promoting Consumption of African Indigenous Vegetables in Kenya. The Role of Gendered Knowledge and Perception. Policy Brief. African Centre for Technology Studies (ACTS), HORTINLEA Policy Brief 001/2017.

Brückner, Meike & Brettin, Suse (2017): Meal Sovereignty: Empirical Insights on an Innovative Perspective. International Colloquium: The Future of Food and Challenges for Agriculture in the 21st Century: Debates about who, how and with what social, economic and ecological implications we will feed the world. Vitoria Gasteiz, Spain (Conference Paper)

2016

Brückner, Meike & Caglar, Gülay (2016): Understanding Meal Cultures — Improving the Consumption of African Indigenous Vegetables: Insights from Sociology and Anthropology of Food. In: African Journal of Horticultural Science, Vol. 9: 53-61.

Brückner, Meike (2016): Rezension. Gabriele Winker: Care-Revolution. Schritte in eine solidarische Gesellschaft. Femina Politica 1/2016, 191-193.

 

Vorträge

2018

Kitchen Stories: Feministische Geographien des Essens am Beispiel von Kenia, Gastvortrag im Rahmen des Osnabrücker Geographischen Kolloquiums "Die Welt auf dem Teller", 24.01.2018, Osnabrück

2017

The Bittersweet Consumption of African Indigenous Vegetables: A Meal Sovereignty Perspective, Hortinlea Workshop: Gender in Agricultural Value Chains: African Indigenous Vegetables in Kenya, 24. November 2017, Berlin 

WORKSHOPMODERATION: "Women’s Agency and Empowerment", International Urban Farming Conference, 11. & 12. September 2017 (mit Joyce-Anne Syhre)

Meal Sovereignty in Urban and Rural Kenya: Consumption Practices of African Indigenous Vegetables, 7th European Conference on African Studies ECAS, 29. Juni - 01. Juni 2017, Basel, Schweiz

Meal Sovereignty: Empirical Insights on an Innovative Perspective, The Future of Food and Challenges for Agriculture in the 21st Century, 25. & 26.04.2017, Vitoria Gasteiz, Spanien (mit S. Brettin)

2016

Redefining Indigenous Food: Local Perspectives on AIV Consumption in Kenya, Multiple Dimensions of Food Sovereignty (HORTINLEA Conference), 23. & 24. June 2016, Berlin (mit A. Aswani).

Reflections on the Right to Food, Sustainable Food Infrastructures and Place-based Practices of Care in Kenya, Workshop Sustainable Livelihood and Ecofeminism, 08. April 2016, Berlin.

2015

Food Habits of African Indigenous Vegetables in Kenya, 2nd International Conference on Biodiversity for Food & Nutrition, 23. November 2015, Nairobi, Kenia (Poster mit A. Aswani)

Food Habits Matter: Investigating the Consumption of African Indigenous Vegetables in Kenya, Tropentag, 16. —18. September 2015, Berlin (mit A. Aswani).

Ortseffekte und Ernährung: Ein Vergleich urbaner und ruraler Ernährungskultur, Raum is(s)t Nahrung: Ein Workshop zu Geographien der Nahrung und Ernährung, 19. & 20. Juni 2015, Bayreuth.

The Role of Gendered Food Habits in Value Chain Analysis, Workshop: From the Field to the Table Investigating Gender Dynamics in Production, Marketing and Consumption of African Indigenous Vegetables (AIVs) in Kenya, 28. & 29. Mai 2015, Berlin.

Understanding Consumer Behaviour: The Social Embeddedness of Food Practices, 143rd JOINT EAAE/AAEA Seminar, 25—27. März 2015, Neapel, Italien (mit C. Bauhardt & G. Caglar).

 

Betreute Masterarbeiten

"Urban and peri-urban agriculture in Nairobi. A strategy to advance food sovereignty and claim female agency." (Zweitbetreuerin)

 

Biographie

- 09/2016 - DAAD Forschungskurzstipendium für Feldforschung in Kenia

- 05/2013 - 07/2014 Wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Professur für Sport- und Gesundheitssoziologie, Universität Potsdam

- 03/2013 - 07/2013 Freiberufliche Mitarbeiterin

  • C60/Collaboratorium für kulturelle Praxis
  • greenstorming - Agentur für nachhaltiges Veranstaltungsmanagement

- 10/2005 - 10/2012 Studium der Soziologie, Humangeographie und Volkskunde/Kulturgeschichte, Friedrich-Schiller-Universität, Jena

- 09/2008 - 02/2009 Studium Social Anthropology und Human Geography, Dalarna University, Schweden