Direkt zum InhaltDirekt zur SucheDirekt zur Navigation
▼ Zielgruppen ▼

Humboldt-Universität zu Berlin - Lebenswissenschaftliche Fakultät - Gender und Globalisierung

    Meike Brückner, M.A.

Wissenschaftliche Mitarbeiterin

 

Aktuelle Lehre

SoSe16: Food-Body-Environment
 

Dissertationsthema

"Place-based and Gendered Food Practices: The Consumption of African Indigenous Vegetables and Food Sovereignty Strategies in Urban and Rural Kenya" (Arbeitstitel)
 

Forschungsschwerpunkte: HORTINLEA Projekt „Meal Cultures in Market Trends and Consumption Habits“ (Teilprojekt 7b)

Food Sovereignty, Ernährung und Geschlecht, Geographien der Ernährung, Urbane und rurale Ernährungsinfrastrukturen, Qualitative Sozialforschung
 

Publikationen

Brückner, Meike & Caglar, Gülay (2016): Understanding Meal Cultures — Improving the Consumption of African Indigenous Vegetables: Insights from Sociology and Anthropology of Food. In: African Journal of Horticultural Science, Vol. 9: 53-61.
Link: http://www.hakenya.net/ajhs/index.php/ajhs/article/view/157/126

Brückner, Meike (2016): Rezension. Gabriele Winker: Care-Revolution. Schritte in eine solidarische Gesellschaft. Femina Politica 1/2016, 191-193.

Brückner, Meike & Brettin, Suse (2017): Meal Sovereignty: Empirical Insights on an Innovative Perspective. International Colloquium: The Future of Food and Challenges for Agriculture in the 21st Century: Debates about who, how and with what social, economic and ecological implications we will feed the world. Vitoria Gasteiz, Spain (Conference Paper).
Link: http://elikadura21.eus/wp-content/uploads/2017/04/76-Brueckner-and-Brettin.pdf
 

Vorträge

Redefining Indigenous Food: Local Perspectives on AIV Consumption in Kenya, Multiple Dimensions of Food Sovereignty (HORTINLEA Conference), 23. & 24. June 2016, Berlin (mit A. Aswani).

Reflections on the Right to Food, Sustainable Food Infrastructures and Place-based Practices of Care in Kenya, Workshop Sustainable Livelihood and Ecofeminism, 08. April 2016, Berlin.

Food Habits of African Indigenous Vegetables in Kenya, 2nd International Conference on Biodiversity for Food & Nutrition, 23. November 2015, Nairobi, Kenia (Poster mit A. Aswani)

Food Habits Matter: Investigating the Consumption of African Indigenous Vegetables in Kenya, Tropentag, 16. —18. September 2015, Berlin (mit A. Aswani).

Ortseffekte und Ernährung: Ein Vergleich urbaner und ruraler Ernährungskultur, Raum is(s)t Nahrung: Ein Workshop zu Geographien der Nahrung und Ernährung, 19. & 20. Juni 2015, Bayreuth.

The Role of Gendered Food Habits in Value Chain Analysis, Workshop: From the Field to the Table Investigating Gender Dynamics in Production, Marketing and Consumption of African Indigenous Vegetables (AIVs) in Kenya, 28. & 29. Mai 2015, Berlin.

Understanding Consumer Behaviour: The Social Embeddedness of Food Practices, 143rd JOINT EAAE/AAEA Seminar, 25—27. März 2015, Neapel, Italien (mit C. Bauhardt & G. Caglar).


 

Biographie

- 05/2013 - 07/2014 Wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Professur für Sport- und Gesundheitssoziologie, Universität Potsdam

- 03/2013 - 07/2013 Freiberufliche Mitarbeiterin

  • C60/Collaboratorium für kulturelle Praxis
  • greenstorming - Agentur für nachhaltiges Veranstaltungsmanagement

- 10/2005 - 10/2012 Studium der Soziologie, Humangeographie und Volkskunde/Kulturgeschichte, Friedrich-Schiller-Universität, Jena

- 09/2008 - 02/2009 Studium Social Anthropology und Human Geography, Dalarna University, Schweden