1:30pm - 3:00pm |
Short & sharp 1: Sustainable Value Chains Chair: Ramona Teuber, Justus-Liebig-Universität Gießen
Voluntary transparency systems to overcome information asymmetries – how to convince the food businesses
Anica Fietz Fietz
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Deutschland
Re-thinking strategy: competitive parity in chain management
Barbara Richter, Jon H. Hanf
Hochschule Geisenheim University, Deutschland
Sustainability assessment of the food supply chain from a food manufacturing perspective
Rebekka Küchler1,2, Christian Herzig2
1: Hochschule Flensburg, Deutschland; 2: Universität Kassel, Deutschland
The German Wine Queen: opportunities and challenges of a product ambassador format between tradition and modernity
Beate Gebhardt, Carolin Klöckner
Universität Hohenheim, Deutschland
Solidarität und Nachhaltigkeit entlang der Wertschöpfungskette: Beiträge der Landwirtschaft, des Ernährungshandwerks und der Zivilgesellschaft
Ricardo Kaufer
Universität Greifswald, Deutschland
Nachhaltiges Wirtschaften im Kontext deutscher Winzergenossenschaften
Barbara Richter, Jon H. Hanf
Hochschule Geisenheim, Deutschland
Bio-Pioniere und die Nachhaltigkeitstransformation des deutschen Bio-Lebensmittelmarktes: Eine strukturpolitische Akteursperspektive
Johanna Stöhr, Christian Herzig
Universität Kassel, Deutschland
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Short & sharp 2 Chair: Gesa Busch, Georg-August-Universität Göttingen
Kritisch hinterfragt: Bedeutung von Tierwohl in der Schweinehaltung in Eins-zu-eins-Gesprächen zwischen tierhaltender und allgemeiner Bevölkerung
Jessica Berkes1, Carla Ollier1, Ivica Faletar2, Inken Christoph-Schulz2, Marcus Mergenthaler1
1: Fachhochschule Südwestfalen, Deutschland; 2: Thünen Institut für Marktanalyse
Milchviehhaltung im Fokus von Zweierinterviews: Kritikpunkte von BürgerInnen und MilchviehhalterInnen im direkten Gespräch
Ivica Faletar1, Mirka Erler1, Jessica Berkes2, Carla Ollier2, Marcus Mergenthaler2, Inken Christoph-Schulz1
1: Thünen Institut, Deutschland; 2: Fachhochschule Südwestfalen, Fachbereich Agrarwirtschaft Soest
Wie bewerten LandwirtInnen und BürgerInnen die Geflügelhaltung? - Sichtweisen aus Eins-zu-Eins-Gesprächen
Carla Ollier1, Jessica Berkes1, Ivica Faletar2, Inken Christoph-Schulz2, Marcus Mergenthaler1
1: Fachhochschule Südwestfalen, Soest, Deutschland; 2: Thünen-Institut für Marktanalyse, Braunschweig, Deutschland
Contesting Bioeconomic Imaginations of “Manure Futures”: Preservation, Modernization, and Transformation
Jonathan Friedrich, Jana Zscheischler
Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF), Deutschland
Societal acceptability of using insects for manure valorisation and animal feed in the context of a sustainability-oriented bioeconomy
Ingrid Bunker, Jana Zscheischler
Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung, Deutschland
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Short & sharp 3 Chair: Guido Recke, Hochschule Osnabrück
Ammoniakvermeidungskosten bei der Ausbringung angesäuerter flüssiger Wirtschaftsdünger in Winterweizen
Tobias Jorissen1, Susanne Höcherl2, Guido Recke1, Fabian Lichti2
1: Hochschule Osnabrück, Deutschland; 2: Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Deutschland
Vergleich regulatorischer Ansätze zur Begrenzung der Stickstoffdüngung in Deutschland
Philipp Löw, Bernhard Osterburg, Susanne Klages
Thünen-Institut, Stabsstelle Klima, Deutschland
Umweltaspekte als Bewirtschaftungskriterien für Landwirtinnen und Landwirte und ihre Akzeptanz von Biodiversitätsmaßnahmen – eine qualitative Analyse
Ineke Joormann, Norbert Röder
Thünen-Institut für Ländliche Räume, Deutschland
Die ökonomische Bedeutung von Bodenbiodiversität – Entwicklungspfade bis 2050 am Beispiel des Weizenanbaus
Tania Runge1, Martin Banse2, Christine van Capelle3, Stefan Schrader3
1: Thünen-Institut für Ländliche Räume, Deutschland; 2: Thünen-Institut für Marktanalyse, Deutschland; 3: Thünen-Institut für Biodiversität, Deutschland
Climate change adaptation of Austrian farms
Julian Zeilinger1, Andreas Niedermayr1, Abdul Quddoos2, Jochen Kantelhardt1
1: Universität für Bodenkultur Wien (BOKU); 2: Government College University Faisalabad
The Impacts of Climate Change on Cropland Allocation, Crop Production, Output Prices and Social Welfare: A Structural Econometric Framework
Iddo Kan1, Ami Reznik2, Ayal Kimhi1, Jonathan Kaminski3
1: The Hebrew University, Israel; 2: University of California, Riverside; 3: Cargill
Border carbon adjustment in agriculture: theoretical thoughts
Alisa Spiegel1, Julio G. Fournier Gabela2, Claudia Heidecke1, Mareike Söder1, Florian Freund2, Alexander Gocht3, Martin Banse2, Davit Stepanyan3, Jörg Rieger3, Bernhard Osterburg1
1: Thuenen-Institut, Coordination Unit Climate, Germany; 2: Thuenen-Institut, Institute of Market Analysis, Germany; 3: Thuenen-Institut, Institute of Farm Economics, Germany
Alles für die Tonne? Gründe für die Nicht-Nutzung von Biogut- und Grüngutkompost im ökologischen Landbau
Paul Lampert
GreenSurvey - Institut für Marktforschung Prof. Dr. Menrad GmbH
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Short & sharp 4 Chair: Corinna Hempel, Technische Universität München
Towards a Differentiated Understanding of the Effect of Nutri-Score Nutrition Labeling on Healthier Food Choices
Birgit Gassler1, Claudia K. Faesel1, Anke Möser1,2
1: Justus-Liebig-Universität Gießen, Deutschland; 2: ISM GLOBAL DYNAMICS GmbH
The Double Burden of Malnutrition: Impact of Obesity Interventions on Undernutrition Prevalence
Sandra Tappendorf
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Deutschland
ATP-AgriLandLab: a tool for Analysis of Transformation Processes within Landscape Labs
Erika Angarita1, Fabian Nürnberger2, Jens Dauber2, Jürn Sanders1
1: Thünen Institute of Farm Economics, Braunschweig, Germany; 2: Thünen Institute of Biodiverisity, Braunschweig, Germany
Pass-through of Crude Oil Price to Grain Prices in Russia
Stanislav Yugay, Linde Götz, Miranda Svanidze
Leibniz-Institut für Agrarentwicklung in Transformationsökonomien (IAMO), Germany
Soziale Funktionen von Landwirtschaft - eine explorative Fallstudie in Norddeutschland
Wiebke Nowack, Thies R. Popp
Humboldt-Universität zu Berlin, Deutschland
HortiCo 4.0: Vernetzung, Wissenstransfer und Öffentlichkeitarbeit im BMEL- Förderschwerpunkt Gartenbau 4.0
Marike Isaak, Sabine Ludwig-Ohm, Walter Dirksmeyer
Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, Deutschland
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