Dr. Benjamin Hennchen
ContactHumboldt-Universität zu Berlin Mail: benjamin.hennchen@hu-berlin.de Postdoctoral Researcher |
Research Interests
Environmental Sociology, Transdisciplinary Research, Social Innovations, Food Service Sector, Food Politics, Practice Theory
Education
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2017-2021 Ph.D. (Dr. phil.) "Local Food Systems as Fields of Practice and Knowledge: Analysis of Work in Professional Kitchens and the Organization of Urban Food Initiatives", University of Freiburg
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2012-2015 M.A. in Sociology, University of Freiburg
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2009-2012 B.A. in Sociology and Political Science, Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Work Experience
- 2021-2023 (Postdoctoral) Research Associate in the Project "Social cohesion, food and health: Inclusive food system transitions", Zentrum Technik und Gesellschaft, Technische Universität Berlin
- 2016-2019 Research Associate "Municipal food systems as the key to a comprehensive and integrative sustainability governance - KERNiG)", University of Freiburg
Publications
- Hennchen, Benjamin; Schäfer, Martina (2024): Healthy, Inclusive and Sustainable Catering in Secondary Schools—An Analysis of a Transformation Process with Multiple Tensions. Int. J. Environ. Res. Public Health, 21, 370. DOI: 10.3390/ijerph21030370
- Hennchen, Benjamin und Schäfer, Martina (2023): Innovative Finanzierungsmodelle zur Förderung des ökologischen Landbaus: Das Beispiel der Bürgeraktiengesellschaft. In: One Step Ahead - einen Schritt voraus! Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Frick (CH), 7. bis 10. März 2023, Verlag Dr. Köster, Berlin. Online verfügbar
- Hennchen B. and Schäfer M. (2022): Do sustainable food system innovations foster inclusiveness and social cohesion? A comparative study. Front. Sustain. 3:921169. DOI: 10.3389/frsus.2022.921169
- Hennchen, Benjamin (2021): What is enough on a plate? Professionals’ practices of providing an “adequate portion” in the food service sector. In: Food and Foodways, 29(4), 355-377, DOI: 10.1080/07409710.2021.1984610
- Hennchen, Benjamin (2020): Zur Bedeutung von Lebensmitteln als Ressource im Kontext professioneller Küchenpraktiken – Ein praxistheoretischer Beitrag zum Problem der Lebensmittelverschwendung in der Außer-Haus-Verpflegung. In: Häßler, Pauline; Kurth, Markus; Rutjes, Henriette; Wittstock, Felix (Hg.): Ressourcen in der sozialwissenschaftlichen Umweltforschung. UFZ Discussion Papers Department Stadt- und Umweltsoziologie, Department Umweltpolitik, Leipzig. Online verfügbar
- Hennchen, Benjamin; Wittwer, Alexandra; Sattlegger, Lukas; Kröger, Melanie (2020): Soziale Normen, Gewohnheiten und Aushandlungen: Alltagsherausforderungen des verpackungsfreien Einkaufs. In: Kröger, Melanie; Pape, Jens; Wittwer, Alexandra (Hrsg.): Einfach weglassen? Ein (wissenschaftliches) Lesebuch zur Reduktion von Plastikverpackungen im Alltag. Oekom: München.
- Hennchen, Benjamin; Pregernig, Michael (2020): Organizing Joint Practices in Urban Food Initiatives – A Comparative Analysis of Gardening, Cooking and Eating Together. In: Sustainability, 12, 4457. DOI:10.3390/su12114457
- Hennchen, Benjamin (2020): Welche Auswirkungen haben veränderte Ernährungsgewohnheiten auf Kommunen? Schlüsselfaktor Außer-Haus-Verpflegung. In: Schanz, Heiner; Pregernig, Michael; Baldy, Jana; Sipple, David; Kruse, Sylvia (Hrsg.): Kommunen gestalten Ernährung – Neue Handlungsfelder nachhaltiger Stadtentwicklung. DStGB Dokumentation, Nr. 153, Berlin, 14
- Hennchen, Benjamin (2019): Knowing the kitchen: Applying practice theory to issues of food waste in the food service sector. In: Journal of Cleaner Production 225 (10), 675-683. DOI: 10.1016/j.jclepro.2019.03.293